Totta vai tarua

Korkea kolesteroli johtuu aina huonoista elintavoista.

Tarua

Korkea kolesterolin syynä voi myös olla perinnöllinen sairaus, kuten familiaalinen hyperkolesterolemia. Hyvillä elintavoilla on kuitenkin tärkeä osansa myös perinnöllisten sairauksien hoidossa lääkehoidon rinnalla.

Lääkitys aloitetaan heti, kun kohonnut kolesteroli on todettu.

Tarua

Potilaan tilannetta katsotaan aina tapauskohtaisesti ja kokonaisriskiä arvioiden. Jos terveellä ihmisellä ei ole muita riskitekijöitä, ja kokonaiskolesteroliarvo on 5,0–6,4 mmol/l, voidaan alussa tyytyä elintapamuutoksiin ja seurata tilannetta. Uusi mittaus 3–6 kuukauden kuluttua kertoo, kuinka hyvin elintapamuutokset ovat tehonneet.

Sydänkohtaus iskee yhtä lailla naisille kuin miehillekin.

Totta

Sydänkohtauksen yleisin aiheuttaja on sepelvaltimotauti. Päinvastoin kuin usein kuvitellaan, naisia kuolee sepelvaltimotautiin yhtä paljon kuin miehiä.

Kolesterolilääkitys ei yksinään riitä uuden sydänkohtauksen ehkäisemiseen.

Totta

Lääkitys ja terveelliset elintavat kulkevat käsi kädessä. Sydänkohtauksen saaminen tarkoittaa sitä, että sinulla on krooninen sairaus, jonka hoito sinun on otettava vakavasti. Lääkärisi saattaa määrätä sinulle myös muita lääkkeitä, joilla pienennetään riskiäsi.

Kun sydänkohtaus on sairaalassa hoidettu, olen kunnossa.

Tarua

Lääkitys ja terveelliset elintavat kulkevat käsi kädessä. Sydänkohtauksen saaminen tarkoittaa sitä, että sinulla on krooninen sairaus, jonka hoito sinun on otettava vakavasti. Lääkärisi saattaa määrätä sinulle myös muita lääkkeitä, joilla pienennetään riskiäsi. Sydänkohtauksesta voi kuntoutua normaaliin olotilaan, mutta seuraavan kohtauksen riski on olemassa. Siksi lääkärin määräämä säännöllinen kolesteroli- ja mahdollisesti myös verenpainelääkitys ovat välttämättömiä. Myös elintavat täytyy laittaa syyniin, jotta pysyt hengissä varmemmin ja pidempään.

Sydänystävällinen ruokavalio sisältää pehmeitä rasvoja.

Totta

Pehmeitä rasvoja saat esimerkiksi kasviöljyistä, kasvipohjaisista levitteistä, pähkinöistä, siemenistä ja rasvaisesta kalasta.

En voi syödä kananmunia, koska ne ovat epäterveellisiä.

Tarua, mutta myös totta

Kananmunassa on runsaasti laadukasta proteiinia ja monia vitamiineja mutta keltuaisessa on myös paljon kolesterolia. Osalla ihmisistä kolesteroli imeytyy ruokavaliosta todella tehokkaasti ja toisilla taas heikommin. Kananmunien käytön rajoittamisella ei ole tutkimusten mukaan sepelvaltimotaudin ehkäisyssä suurtakaan merkitystä, mutta jos sinulla on jo korkea LDL-kolesterolipitoisuus, kannattaa kananmunien käyttöä rajoittaa pariin viikossa.

Copyright Amgen AB, sivuliike Suomessa, Keilaranta 16, 02150 Espoo

Käyttöehdot / Yksityisyydensuoja / Lääketurva / Lähteet / Evästeilmoitus / Evästeseloste

korkeakolesteroli.fi FI-REP-1220-00001-12/2020