Elintavat

Veren kolesterolipitoisuuteen vaikuttavat vahvasti elintavat.

Monella korkeasta kolesterolista kärsivällä ongelmia ovat:

  • epäterveellinen ruokavalio
  • liikunnan puute
  • tupakointi
  • ylipaino
  • perinnöllinen taipumus

Moneen asiaan voit kuitenkin itse vaikuttaa:

  • suosi pehmeitä rasvoja ja kuitua
  • lopeta tupakointi
  • aloita kestävyys- ja voimaharjoittelu
  • pidä paino kurissa

Perinnöllisyys ja muut syyt

Kohonneet kolesteroliarvot voivat joillain johtua perimästä. Suomessa yleisin perinnöllinen korkeaa kolesterolipitoisuutta aiheuttava tauti on familiaalinen hyperkolesterolemia (FH-tauti).
Myös muut syyt voivat nostaa veren kolesterolipitoisuutta joko hetkellisesti tai pysyvästi. Esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriö, infektiot, raskaus, maksa- ja munuaissairaudet, jotkin lääkkeet, syömishäiriöt ja harvinaissairaudet voivat vaikuttaa kolesteroliarvoihin.

Mitä tästä voi minulle seurata?

Veren korkea kolesterolipitoisuus lisää kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja tekee valtimon seinämän repeytymisherkäksi. Valtimot alkavat ahtautua ja ajan myötä kovettuvat. Valtimon ahtautuminen haittaa veren kulkua etenkin rasituksessa ja johtaa rintakipuoireisiin.
Korkea kolesteroli lisää siis vaaraa sairastua etenkin sepelvaltimotautiin. Jos veren virtaus tyrehtyy kokonaan sydäntä ruokkivissa sepelvaltimoissa, saattaa tuloksena olla sydänkohtaus.

Sydänkohtaus

Sydänkohtaus on hengenvaarallinen sairauskohtaus. Sen syynä on lähes aina sepelvaltimotaudin aiheuttama tukos sepelvaltimossa. Sydänkohtauksessa verisuoni menee tukkoon ja syntyy infarkti, joka aiheuttaa äkillisen hapenpuutteen sydänlihakseen.

Kiireesti hoitoon

Sydänkohtauspotilas tarvitsee kiireellistä sairaalahoitoa. Ensihoidon ammattilaiset aloittavat hoidon usein jo kotona tai ambulanssissa. Potilaasta riippuvien erilaisten hoitotoimenpiteiden jälkeen potilaan sydäntä ja verenkiertoa seurataan sairaalassa, kunnes tilanne on tasaantunut.

Lääkitys

Vaara kuolla tai saada uusi merkittävä kohtaus on suurin ensimmäisten kohtauksen jälkeisten päivien aikana. Potilas saa jatkuvan kolesterolilääkityksen, jolla pyritään ehkäisemään uusi kohtaus.

Seuranta

Lääkäri tekee potilaan kanssa hoitosuunnitelman, jossa päätetään lääkitys, jatkoseurannan paikka ja aika, tarvittavat jatkotutkimukset ja hoidon tavoitteet.

Toipuminen

Sydänkohtauksesta parantumiseen voi kulua viikoista useampaan kuukauteen. Vaikka olo helpottaakin, erityisen tärkeää on muistaa ottaa säännöllisesti lääkärin määräämät lääkkeet ja kiinnittää huomio elintapoihin, kuten tupakointiin, alkoholin käyttöön, ruokavalioon, liikuntaan sekä mahdollisen diabeteksen hoitoon. Vaikka olet parantunut sydänkohtauksesta, et ole parantunut valtimosairaudesta.

Sydänyhdistykset ja Kela järjestävät kuntoutuskursseja sydänkohtauksesta toipuville.

Tiesitkö? Joka päivä keskimäärin

16 ihmistä

kuolee sepelvaltimotautiin joko kotona tai matkalla sairaalaan.

Copyright Amgen AB, sivuliike Suomessa, Keilaranta 16, 02150 Espoo

Käyttöehdot / Yksityisyydensuoja / Lääketurva / Lähteet / Evästeilmoitus / Evästeseloste

korkeakolesteroli.fi FI-REP-1220-00001-12/2020