Mitä voin itse tehdä?

Korkean kolesterolin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä oma aktiivisuutesi ja valitsemasi elintavat ovat suuressa roolissa.
Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, painonhallinta, tupakoimattomuus sekä riittävä lepo ja uni ovat korkean kolesterolin hoidon perusta. Terveelliset elintavat tukevat myös mahdollista lääkehoitoa.

Syö oikein

Mitä rasvaa syöt?

Ruokavaliossa veren kolesterolipitoisuuden kannalta on tärkeää, mitä rasvaa syöt.

Vähennä kovan rasvan lähteitä, kuten

 • rasvainen liha ja lihavalmisteet
 • rasvaiset maitotuotteet
 • voi ja kookosrasva

Suosi pehmeän rasvan lähteitä, kuten

 • kasviöljyt, kuten rypsi- ja oliiviöljy
 • kasvipohjaiset levitteet
 • pähkinät ja siemenet
 • rasvainen kala

Lisää kuitua

Sydänterveyden ja veriarvojen kannalta tarvitset ruokavalioosi runsaasti kuitua. Kuitua saat vaikkapa

 • kasviksista
 • hedelmistä
 • marjoista
 • täysjyväviljasta

Lue lisää ruokavaliovinkkejä Sydänliiton sivuilta: https://sydan.fi/fakta/kolesteroli-kohdalleen-ruokavalinnoilla/

Pudota painoa, lisää liikuntaa

Painonhallinta on tärkeä osa korkean kolesterolin hoitoa. Ylipainoisilla laihduttaminen lisää veren HDL-kolesterolinpitoisuutta ja pienentää LDL-kolesterolin pitoisuutta.

Säännöllinen liikunta ja lihasvoimaharjoittelu tekevät hyvää veren kolesteroliarvoille. Etenkin kestävyysharjoittelu kasvattaa HDL-kolesterolin pitoisuutta, jolloin kolesteroliarvot kokonaisuudessaan parantuvat.

Mitä jos kolesterolini on koholla?

Jos veren rasva-arvot ovat poikkeavia, eli esimerkiksi kokonaiskolesteroli on yli 5 mmol/l tai LDL-kolesteroli yli 3 mmol/l, lääkäri pohtii yhdessä potilaan kanssa, millaisiin hoitotoimenpiteisiin ryhdytään.

Hoito riskin perusteella

Poikkeavat veren rasva-arvot eivät suoraan tarkoita lääkehoidon aloittamista. Hoito valitaan sen perusteella, kuinka suuri riskisi on sairastua valtimotauteihin.

Lääkäri arvioi terveen henkilön riskin sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen seuraavien 10 vuoden aikana. Riskilaskuri ottaa huomioon iän, sukupuolen, tupakoinnin, verenpaineen, kokonaiskolesterolin, HDL-kolesterolin, diabeteksen ja sukurasituksen.

Huom! Normaalit rasva-arvot eivät merkitse, ettei valtimotautien muihin keskeisiin riskitekijöihin, kuten elintapoihin, tarvitsisi puuttua.

Milloin kolesterolilääkitys?

Kolesterolilääkitystä käytetään, kun kokonaisriski valtimotauteihin on suuri, eikä elämäntapamuutoksilla ole saatu toivottua tulosta 3–6 kuukauden aikana.

Terveelliset elämäntavat ja lääkehoito täydentävät toisiaan. Potilas ja lääkäri päättävät lääkehoidosta yhdessä mutta päävastuu hoidon toteutuksesta on potilaalla itsellään.

Yleisimmät lääkkeet

Yleisimmin korkeaa kolesterolia hoidetaan statiineilla ja etsetimibillä, mutta myös muita lääkkeitä voidaan käyttää tilanteen mukaan. Erityisesti potilaille, joilla on todettu valtimotauti tai FH-tauti, ja joiden LDL-kolesteroli on edelleen korkea elintapamuutoksista ja tavanomaisesta lääkityksestä huolimatta, saatetaan valita PCSK9-estäjälääkitys. Statiinihoito aloitetaan aina, jos potilas on jo saanut sydänkohtauksen tai aivoinfarktin, riippumatta siitä, millaiset hänen rasva-arvonsa ovat.

Kullekin potilaalle sovitaan omat yksilölliset tavoitteet

 • Jos valtimotaudin riski on suuri, LDL-kolesterolin tavoite on alle 1,8 mmol/l.
 • Jos riski on erityisen suuri, tavoite on alle 1,4 mmol/l.

Tiesitkö? Jo yhden millimoolin lasku LDL-kolesterolipitoisuudessa vähentää merkittävien valtimotautitapahtumien kuten sydänkohtauksen riskiä keskimäärin 21 prosenttia.

Copyright Amgen AB, sivuliike Suomessa, Keilaranta 16, 02150 Espoo

Käyttöehdot / Yksityisyydensuoja / Lääketurva / Lähteet / Evästeilmoitus / Evästeseloste

korkeakolesteroli.fi FI-REP-1220-00001-12/2020